Videreudvikling af NCIP guidelines

by

Til danZIG, danZIG’s NCIP arbejdsgruppe og bibliotekssystemleverandørerne

 

Bibliotekerne har igennem de sidste 20 år givet lånerne en stadig enklere tilgang til de fysiske materialer. Startende med beholdningsregistrering og lokale kataloger med søgeadgang, dernæst etablering af samspil mellem bibliotekssystemer (søgning Z39.50) og etableringen af bibliotek.dk. Fulgt op med effektivisering og automatisering af det interurbane lånesamarbejde:

 • beholdningsopslag med Z39.50 holdings – først som trafiklys i DanBib og senere i bibliotek.dk
 • automatisk bestilling fra DanBib/BOB til lokalsystemer med Z39.50 ILL (Zbestill)
 • tjek af låneridentitet fra bibliotek.dk til lokalsystem (to modeller: Z39.50 og NCIP)
 • lånergeneret fjernlån med regelbaseret godkendelse af lånerbestilling omsat til interurbanlånebestillinger (kaldet automatisk fjernlån).

 

Det bliver nu i 2009 fulgt op af opslag i lokalsystemer fra bibliotek.dk, så en bruger kan se egne lån og bestillinger – og forny lån og slette bestillinger – på alle sine biblioteker i én arbejdsgang. Og låneren kan desuden ikke mindst også bestille materiale i eget bibliotek i bibliotek.dk brugergrænsefladen. Det bygger på en udvidet anvendelse af NCIP, som er specificeret i de tre NCIP guidelines i efteråret 2008.

 

Lånerne får dermed udvidet og nemmere adgang til information om egne forhold.

 

De årlige brugerundersøgelser om bibliotek.dk viser bl.a., at brugerne har svært ved at forstå, hvornår de er i bibliotek.dk og hvornår i lokalsystem. Samtidig er der blandt brugerne ikke den samme adskillelse mellem det ene og det andet bibliotek, som vi oplever som professionelle i biblioteksverdenen.

 

Derfor er det næste trin oplagt: gøre det muligt for brugerne at bruge bibliotekerne under ét. Eller sagt lidt forsimplet: vi skal droppe det for lånerne at unødvendige bureaukrati, at det betyder noget hvor et materiale er lånt.

 

Det handler om tilgængelighed. Der er mange tiltag for at gøre især elektronisk materiale tilgængeligt – både nye søgemetoder og håndtering af ophavsret. Det er nødvendigt, men tilgængeligheden af bøger og andet fysisk materiale er også vigtig og vil være det i mange år fremover.

 

Visionen er:

 • En låner skal kunne låne og aflevere hvor som helst
 • En låner skal kunne bestille som nu til afhentning på eget bibliotek
 • En låner skal som straks-service kunne bestille på andet bibliotek – mod et standardgebyr

 

Det er ikke enkelt. Og det kræver forberedelser. Men derfor er det også nødvendigt at gå i gang nu.

 

Det skal forberedes at tage betalingsforhold ind i dataudveksling af udlånsinformationer og gøre det muligt at aflevere på andet bibliotek end eget bibliotek – og få afleveringskvittering.

 

Teknisk handler det om udvide NCIP guidelines med økonomiske transaktioner, aflevering remote, oprette remotelånere og formentlig yderligere forhold. Det kan også blive nødvendigt at inddrage andre standarder og vejledninger til disse.

 

Med hensyn til økonomiske transaktioner handler det ikke blot om betaling for konkrete ydelser, men også efterfølgende gebyrer for ikke mindst for sen aflevering. Håndtering af økonomiske transaktioner også i forhold til andre end ”egne lånere” vil også være nødvendig ved håndtering af adgang til elektroniske ressourcer.

 

Det helt grundlæggende er at sikre det teknologiske og standardmæssige grundlag. Der er naturligvis adskillige andre udfordringer, men erfaringerne viser, at det tager tid at tilvejebringe den nødvendige konsensus om det teknologiske og standardmæssige grundlag. Derfor vil Styrelsen for Bibliotek og Medier nu tage de første skridt. Det vil i praksis ske ved, at danZIGs NCIP arbejdsgruppe vil blive indbudt til et møde i løbet af kort tid.

 

 

Med venlig hilsen

 

Leif Andresen

Styrelsen for Bibliotek og Medier

 

Sendt til medlemmer af danZIG, danZIGs NCIP arbejdsgruppe samt offentliggjort på Bibliotekssystemleverandørblog https://syslev.wordpress.com/

Reklamer

2 kommentarer to “Videreudvikling af NCIP guidelines”

 1. Morten Brunbjerg Bech Says:

  Supergodt initiativ. Thumbs up!

 2. Hvilken NCIP version skal ny NCIP guidelines understøtte? « Bibliotekssystemleverandør blog Says:

  […] er aktuelt for at afklare nvilken NCIP version ny NCIP guidelines skal understøtte, jf. https://syslev.wordpress.com/2009/03/24/videreudvikling-af-ncip-guidelines/ Svar venligst hurtig – enten med kommentar her – eller som email til undertegnede. Med […]

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s


%d bloggers like this: